فهرست مطالب

پژوهش در تاریخ - سال سوم شماره 9 (زمستان 1391)

فصلنامه پژوهش در تاریخ
سال سوم شماره 9 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدحسن بهنام فر صفحه 1
  • صادق سلیمی بنی، عبدالرضا کلمرزی صفحه 3
    اگرچه دولت ایالات متحدهی آمریکا با سیاست جانبداری از حقوق ملتها و دفاع از دموکراسی در نقاط مختلف جهان، از جمله خلیج فارس حضور یافته است اما بحران کویت درسال 1990 و دخالت نظامی ایالات متحدهی آمریکا پرسشهای جدیدی را فراروی دلایل دخالت این کشور مطرح کرد. بحران کویت نشان داد که مسائلی از قبیل نفت و امنیت انرژی اولویت اول را در سیاست خارجی ایالات متحده در منطقهی خلیج فارس داشته است و این در راستای استراتژی های دراز مدت ایالات متحده در ارتباط با منطقهی نفت خیز خلیج فارس بوده است. لذا فرضیهی نوشتار پیش رو این است که با توجه به تجربه های ناخوشایندی که ایالات متحدهی آمریکا از بحرانهای نفتی قبلی (شوک نفتی 4- 1973 و شوک نفتی جنگ ایران و عراق) داشته است از وقوع یک شوک نفتی دیگر بیمناک بود و لذا میبایست برای جلوگیری از وقوع آن اقدام جدی انجام میداد. مصادف شدن حملهی عراق به کویت و تضعیف و فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی برای ایالات متحده، فرصتی مناسب بود که در راستای استراتژی بلند مدتاش سلطهی خویش را بر منطقه اعمال کند. لذا مسئلهی حقوق بشر و دفاع از مردم کویت تنها بهانهای بیش نبود. روش به کار گرفته شده در این مقاله، روشی توصیفی- تحلیلی است.
    کلیدواژگان: بحران کویت، ایالات متحدهی آمریکا، امنیت انرژی، عراق، خلیج فارس
  • محمدحسن بهنام فر، نادیه ابویی مهریزی صفحه 23
    پزشکی از دیر باز یکی از موضوعات مورد علاقه ملل گوناگون جهان بوده است، نیاکان ما عقیده داشتند که جهان مادی، تن و شادمانی، آفریده های خدا هستند و وظیفه دینی انسان است که از آنها نگهداری کند و آنها را گسترش دهد و از آنها بهره گیرد و این خود سبب بود، که آنان در پی از بین بردن هرگونه رنج های بشری از جمله رنج های جسمانی برآیند و پزشک و پزشکی را ارج نهند. کهن ترین و مهمترین آگاهی ها درباره چگونگی پزشکی و درمان بخشی در ایران باستان رادر لابه لای متون اوستایی می توان به دست آورد. در جای جای متون دینی ایرانیان پیش از اسلام، درباره بهداشت، چگونگی برخورد با نجاسات و بیماری ها سخن به میان آمده و این سفارشات بهداشتی در قالب داستان های اساطیری، دینی و تاریخی به خواننده القاء شده است. البته به غیر از اوستا آنچه از نوشته های فارسی میانه زردشتی در پی گذر زمان برجای مانده است، میراثی است جاودان و گران سنگ که فرهنگ، اندیشه ها، پنداشته ها و باورهای کهن ایرانیان را به روشنی باز می نماید. این مقاله در نظر دارد با روش توصیفی-تحلیلی و بهره گیری از منابع کهن موجود پیرامون پزشکی به بررسی پزشکی و روش های بهداشتی – درمانی در متون کهن ایرانی و جایگاه این علم در آموزه های زردشتی بپردازد.
    کلیدواژگان: پزشکی، روش های بهداشتی، درمانی، متون کهن ایرانی (اوستا، متون پهلوی)
  • علی گراوند، مظفر علی دادی گراوند، هادی حق نظری صفحه 55
    وجود فرقه ها و مکاتب مختلف در نیشابور در عهد سلجوقیان باعث رونق مناظرات اعتقادی و منازعات مذهبی زیادی شده بود. در خراسان، طیف وسیعی از بحثها، همانند سوالاتی دربارهی آزادی عمل مشروع، تبیین عبادت زاهدانه و این که آیا سود مادی در تضاد، با تقوای راستین است یا نه، در جریان بود. در نیشابور، شافعیان، حنفیان، کرامیان و دیگر فرقه ها، در مورد مسائل مذکور با یکدیگر توافق نظر نداشتند و رقابتی خصمانه برای کسب قدرت سیاسی و اجتماعی بین آنان وجود داشت. این چالشها و برخوردها به جای این که زمینهی توسعهی عقلانیت و معنویت را در جامعه فراهم کند، آن را به سوی انحطاط کشاند. این مقاله در جستجوی یافتن پاسخی مناسب برای این پرسش است که دلیل اصلی و واقعی منازعات و کشمکش بین فرقه های مختلف نیشابور در عهد سلجوقیان چه بود؟ از نظر نگارندگان این مقاله، مذهب حنفی، مذهب مورد پذیرش حکومت و بیشتر مناصب بالای حکومتی، باعث تعارضات عمیقی در میان عموم مردم شده بود؛ همین عامل باعث زد و خوردهای اجتماعی در میان تودهی مردم شد.
    تاکنون تحقیقی جامع در این زمینه صورت نگرفته است. بنابراین پژوهش در این زمینه ضروری به نظر میرسد.
    کلیدواژگان: منازعات مذهبی، نیشابور، سلجوقیان، حنفی
  • امیر آغایلی، زمانه حسن نژاد صفحه 73
    پهلوی دوم برای تعمیق روابط خویش با طبقات اجتماعی و جلوگیری از گرایش طبقات پایین به کمونیسم شوروی دست به اصلاحات ارضی در ایران زد. این اصلاحات، نتایجی که شاه از آن انتظار داشت یعنی تحکیم حاکمیت او در ایران را به همراه نداشت. اصلاحات ارضی و سیاست های مدرنیزاسیون شاه همواره تحت الشعاع عدم مشروعیت او بعد از کودتای سال 1332 قرار داشت و با استقبال چندانی مواجه نشد.
    سیاست های مدرن شاه، بدون درکی مناسب از بسترهای سنتی جامعه ی ایرانی صورت پذیرفت و آرزوی تاریخی ایرانیان برای تحقق گفتمان مدرن با ناکامی مواجه گشت. عدم تحقق آمال تاریخی ایرانیان در تحقق گفتمان مدرن در جامعه ی سنتی ایران موجب رشد گفتمان نوینی گشت که متکی بر بازخوانی ادبیات شیعی و برداشتی مدرن و شاید التقا طی از سنت های دینی بود. اصلاحات ارضی و فروپاشی ساختار طبقاتی ایران، آغازی بر رشد گفتمان اسلامی در ایران بود.
    کلیدواژگان: پهلوی، اصلاحات ارضی، گفتمان مدرن، گفتمان اسلامی
  • محبوبه حامی صفحه 87
    در آثار پژوهشگران معاصر، عرف یکی از منابع و روش های فقهی ابوحنیفه بشمار می آید. تعریفی که آنها از این اصطلاح ارائه کرده اند با اندیشه ابوحنیفه تطابق چندانی ندارد. دغدغه اصلی در این پژوهش چگونگی تجلی و ظهور عرف در اندیشه ابوحنیفه است. شاخصه اصلی شرایط اجتماعی زمان ابوحنیفه، کنشهای متقابل اجتماعی است بهمین جهت تاثیر آن بر مرجعیت عرف در اندیشه ابوحنیفه اهمیت ویژه ای دارد که با رویکرد تحلیلی بررسی شده است. اصطلاح عرف در اندیشه ابوحنیفه معنایی متفاوت با معنای متداول امروزی دارد. منابع و روش های فقهی ابوحنیفه با زنجیره عقل باهم مرتبط می شوند که کمک می کنند تا عرف صحیح بعنوان الگوی عمل و فعل افراد جامعه، بصورت پویا جایگزین عرف فاسد شود.
    کلیدواژگان: ابوحنیفه نعمان بن ثابت، عرف در مذهب حنفی، فقه و عرف، شرایط اجتماعی
  • محمدکاظم شفایی هریسی، عاطفه فتاحی ماوردیانی صفحه 105
    موضوع پژوهش حاضر تعامل نهاد دین و نهاد دولت از ابتدای قرن حاضر تا پیروزی انقلاب اسلامی است که در آن به بررسی سیاست های حکومت پهلوی در قبال نهاد دین و حوزه های علمیه و هم چنین برخوردهای متقابل حوزویان در برابر این سیاست ها و نگاه و برخوردشان در مقابل حکومت پهلوی و سیاست های دینی اش پرداخته شده است. سیاست هایی که گاه بنابر مصالح در جهت خواسته های مذهبیون بود و گاه چنان ضدمذهب بود که تمامی مراجع را به مقابله با حکومت می کشاند. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی-تحلیلی و گردآوری داده ها مبتنی بر منابع کتابخانه ای است.نتیجه ی به دست آمده نشان می دهد که حکومت پهلوی اگرچه در مقاطعی سیاست هایش مطابق خواسته های مذهبیون و موافق با تمایلات نهاد دین بود اما این نزدیکی نه از روی دغدغه های دینی که براساس مصلحت سنجی و به منظور تحکیم پایه های قدرت خویش بود.
    کلیدواژگان: حوزه ی علمیه، حکومت پهلوی، سیاست دینی، مراجع تقلید
  • لاله عرفانی نمین صفحه 133
    دلمن ها بناهایی متعلق به پیش از تاریخ اند که با چند تخته سنگ مسطح افقی و عمودی پوشانده شده اند. همانگونه که می دانیم، مطالعه فرهنگ عامه در همه زمانها و مکانها، کاری شایسته است. مقاله حاضر نیز پژوهشی در ارتباط با کارکردهای فرهنگ موسوم به دلمن، بر اساس شواهد تاریخی و باستان شناختی است و با تفسیر و تبیین و مطالعه داده ها، به بدنبال حلقه ای برای ارتباط آنها با مطالعات مردم شناختی می باشد. در ارتباطات با دلمن ها آثار قلیلی در ایران به نگارش در آمده است. اما باید اذعان کنیم به رغم اینکه در برخی نواحی، دلمن هایی وجود دارد که قدمت آنها به ده هزار سال پیش باز می گردد، چنین آثاری هنوز هم مفهوم کارکردی خود را در بین مردمان کنونی برخی از مناطق جهان، از دست نداده اند. توجه عظیمی که به خاستگاه دلمن ها می شود به جهت پراکندگی آنها در نقاط مختلف جهان است. ممکن است اینها ارتباطی با یکدیگر نداشته باشند، اما چنین به نظر می رسد که دارند و دقیقا همین مساله است که پژوهش پیرامون کارکردهای چنین بناهایی را ضروری می سازد.
    کلیدواژگان: دلمن، بناهای سنگی، مقابر خرسنگی، منهیر، کارکردگرایی
  • حسن جلال پور، امیر محمدی صفحه 153
    جنگ جهانی دوم با حملهی هیتلر به لهستان در شهریور 1318 ش/ سپتامبر 1939 م آغاز شد. اگر چه ایران اعلام بیطرفی کرده بود اما در سال 1320 ش/ 1941 م آلمان در خاک شوروی پیشروی کرد و پس از آن ایران به سبب موقعیت حساس خود توجه بیشتر دولتهای درگیر در جنگ را به خود جلب کرد. به هر ترتیب، ایران نیز درگیر جنگ جهانی شد و این امر سبب نتایجی در این کشور گردید. مسائل داخلی ایران در طی جنگ جهانی دوم را باید به مسائل اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و نظامی تقسیم کرد. بعضی از این مشکلات ناشی از جنگ و برخی دیگر در نتیجهی مستقیم اشغال کشور به وسیلهی نیروهای خارجی و حضور آنها در کشور است. هجوم ناگهانی ارتشهای متفقین به خاک ایران، نگرانی شدیدی در سراسر کشور پدید آورد و به دنبال حوادث ناشی از این هجوم سر رشتهی امور در غالب موارد از دست دولت بیرون رفت و ناامنی و هرج ومرج، وضع نابسامان اقتصادی، مسئلهی نان و مواد غذایی و چگونگی ارتباط با دولتهای خارجی مشکلات بسیاری را برای کشور پدید آورد. در این زمان دولتهای متعددی بر سر کار آمدند که نه برنامهای داشتند و نه توانستند مشکلات پیش آمده را به خوبی حل کنند، بر این اساس مسالهی اساسی این مقاله نتایج و آثار اشغال ایران بوده است که بدون شک در تحلیل حوادث بعدی بیتاثیر نخواهد بود.
    کلیدواژگان: اشغال ایران، شهریور 20، متفقین، نظامی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی
  • صفحه 171
|
  • Sadegh Salimi Bani, Abdoreza Kalmorzi Page 3
    Although the United States have participated in various part of the world including the Persian Gulf Region with the excuse of democracy and fulfilling the nations rights، but the Kuwait Crises of 1990 and the U. S military intervention brought forward some new questions. The Kuwait crises unveiled that some issues such as oil and the Energy Security are the main priorities of U. S foreign policy and this has been in line with the long term U. S strategies، concerning the Persian Gulf region. So، the hypothesis of this paper is that the U. S Foreign Policy was furious about any other oil shock based on the previous experiences. For preventing any other oil crises such as the Oil Crises of 1973-74 and Oil Shock of Iran- Iraq War، he has to take a serious action and the Kuwait crisis was a good excuse. Iraq''s invasion of Kuwait was correspondent with the Collapse of the Soviet Union. So، U. S grasped the opportunity of presenting his own hegemony with direct presence in the Persian Gulf region. Thus، the issue of human rights and defending the Kuwaiti people was his slogan. The method with which this paper has been written is a descriptive – analytical one.
    Keywords: Kuwait Crises, U.S. Energy Security, Iraq, Persian Gulf.
  • Mohammad Hassan Behnamfar, Nadieh Aboee Page 23
    Medical science has long been one of the favorite subjects of different nations of the world، Our ancestors believed that the material world، and happy people، created by God and that man is a religious duty to look after them and they will expand and take advantage of them And this was the cause، they seek to destroy all human suffering as a result of physical suffering and medical care and appreciate. The oldest and most important knowledge about how medical  and treatment can be a part of the ancient Iranian Avestan texts amidst achieved. Anywhere in pre-Islamic religious texts، about health care، how to deal with Diseases mentioned and health recommendations in the form of mythological stories، religious and historical reader is induced. However، apart from the Avesta، the Zoroastrian Middle Persian texts in whatever time is left، Eternal legacy and precious culture، ideas، and beliefs of the ancient Persians supposed to open to clear. This paper intends descriptive – analytical and the use of the ancient sources regarding medicaland health survey methods - Iranian ancient medical texts and the position of the Zoroastrian teachings of pay
    Keywords: medical, medical procedures, medical, Texts of ancient Iranian (Avestan, Pahlavi texts)
  • Ali Geravand, Mozafar Alidady Geravand, Hadi Hagnazari Page 55
    There are different schools in different and Nishapur in the Seljuk era spur debate was a lot of faith and religious conflicts. In Khorasan, ¬ is a wide range of discussions, the legitimate questions about freedom, and this explanation of ascetic worship - whether true virtue is in conflict with material profit or not, was going on. In Nishapur, Shafyan, Hanafi, and other Kramyan different, the issues did not agree with each other. Competitive and hostile to political and social power between them existed. this challenge and deal rather than the development of rationality and spirituality in the community provide It led to the decline. This article seeks to respond to this question The real reason for strife and conflict between different sects Nishapur in what was the Seljuk era? The authors of this paper, Hanafi religion, religion is accepted by the Government More ¬ over the top government positions, causing deep conflicts among the general public; I believe the schools were different. The same factors would cause social and Khvrdhay was among the populace.Comprehensive research has been done so far in this field. Research in this area is therefore necessary to consider ¬.
    Keywords: Religious conflicts, Nishapur, Seljuks, Hanafi.
  • Amir Aghayali, Zamaneh Hasannezhad Page 73
    Second Pahlavi for deepening himself relations with social castes and prevent from tendency down castes to soviet communism became to land reform in Iran. This reform had not with itself, resuilt that the shah expected from it, means consolidating his rule in Iran.land reform and shahs modernization policy was, overwhelmed his lake legimitation then 1332 coup always.Shahs modern policy done without appropriat perception from traditional backgrounds Iran society and Iranians historical dream for realization of modern discourse encountered with failure to fulfill Iranians historical dreams in realize modern discourse in Irans traditional society led to growth new discourse that it was based on redout shia literature and modern removal and perhaps eclectic from traditional relligiouse. Land reform and collaps irans caste structure was beginning of growth of Islamic discourse in Iran.
    Keywords: Pahlavi, land reform, modern discourse, Islamic discourse.
  • Mohboobeh Hammi Page 87
    In the works of contemporary scholars, norm/custom numerates one of the Abu hanifas juridical sources and methods. Their definition of this term is not similar with the idea of Abu hanifa. The main motive in this research is how costoms in Abu hanifas thought appeared. The main characteristic of the time of Abu hanifa social condition is mutual social interactions, thus its influence on costum superiority is so important in the thought of Abu hanifa that has studied with analytical approach. The term of norm in the thought of Abu hanifa is different from today popular sense.The juridical sources and methods of Abu hanifa link together with the chain of intellect which dynamically help to right customes replace with the corrupt customes/norms as a model of act and action of population.
    Keywords: Abu Hanifa, social conditions, Customs
  • Mohammad Kazem Shafaie, Atefeh Fatahi Page 105
    This issue of the interaction between religion and government of the Islamic Revolution to the beginning of the present century, on the side of government policies towards religion and seminaries And conflicts between this policy and the look and attitude Clergymen against the Pahlavi regime and its religious policies is discussed. Policies that place the interests of the religious demands and never was so anti-religious that all references to deal with the leads.Methods In this descriptive - analytical and data collection is based on library resources. The result shows that the Pahlavi policies, although at times the religious demands and agree with the sentiment religion But it is not near the religious concerns and to strengthen the foundations of their power was based Interest Survey.
    Keywords: Houze, elmiyeh, Religious Policy, ayatollas, Pahlavi regime
  • Laleh Erfani Namin Page 133
    Dolmens are buildings that belong to the prehistoric time and it covered with horizontal and vertical flat rocks. As we know, the study of popular culture in all times and places, is good and worthy practice. This paper also is research that associated with the functions of a culture named Dolmen. It is based on historical and archeological evidence and with explanation and interpretation of datas, looking for a link for connecting this research with anthropological studies. In our country, a few works have been written about Dolmens. Here, we must say that, in some areas of the world, there are Dolmens which dating back to ten thousand years ago; but functional concept of such works is still remain among some current peoples of the world. Great attention to the origins of Dolmens is because of their Scattering around the world. It might be this monument's dont have any connection with each other, but it seems they have such connections and it is exactly the same problems that necessitate the research about the functions of such historical buildings.
    Keywords: Dolmen, stony monuments, tombs, Menhir, functionalism.
  • Hasan Jalalpoor, Amir Mohammadi Page 153
    Hitler's invasion of Poland in World War II, the Persian date Shahrivar 1318 S / M began in September 1939. However, Iran was engaged in war, and this results in the country. Internal affairs of Iran during World War II to the social, political, economic and military divide. Some of these problems are a direct result of the war and occupation by others, thus presence of foreign troops in the country. Sudden influx Allied Army of Iran, created grave concern over the country looking for a string of accidents caused by the influx affairs often went out of the chaos and insecurity, deteriorating economic situation, the question The bread and food, and how to communicate with a foreign government, nation created many problems.The next events will affect.
    Keywords: Persian date Shahrivar 20 Allied military occupation of Iran's political, economic, social